Зловещият остров Повелия

Близо до Венеция се намира един от най-страшните острови в света - Повелия. Тези, които са ходили на острова разказват, че там са изпитали неописуемо усещане на страх.


Историята на това тайнствено място започва от епохата на разцвета на Римската империя. Именно там тогавашните управници изолирали болните от чума. Чумната епидемия, наречена Юстиниановия мор,  е първата обявена в историята чумна епидемия и засяга населението в източната Римска империя по времето на император Юстиниан I, а в рамките на следващите две столетия се проявява на малки вълни...


Смята се, че огнището на заболяването от 540-541 година е било в Египет или Етиопия и по търговските канали през Средиземно море е дошло до Константинопол. Жертвите на  чумата достигат до невероятната бройка от 100 милиона  души, като от нея загиват 40 процента от населението на Константинопол, а в Европа  умират 25 милиона.


Та легендата твърди, че именно на остров Повелия били откарвани безнадеждно болните, които били на прага на смъртта.  Няколко хиляди души били изоставени там  и така островът се превърнал в огромно гробище.


И през Средновековието остров Повелия е  използван като изолатор на болни от чума хора. Там намерили смъртта си около 160 хиляди души, а костите им и до днес се белеят по брега.


През 1922 година на острова е построена болница, но се говори, че всеки, който бил приет в нея полудявал. По тази причина се говори, че душите на мъртвите не успяват да намерят покой и носят нещастия и смърт на всеки, който се осмели да стъпи на острова.


В средата на 20-ти век е направен опит островът да бъде заселен, но зловещата атмосфера попречила на това.  Всички стъпили на острова го напускали панически само след ден престой.


Днес островът е  необитаем, а рибарите, които замръкват близо до него разказват, че през нощта се чува звъна от изоставената преди векове камбана...


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!