Зимата и кожата

Много външни фактори през зимата действат пагубно на лицето - студът, ниските температури, сухият или много влажен въздух, вятърът…

С настъпването на студения сезон  кожата изисква много по-големи грижи и усилия.  Кожата става много чувствителна, загрубява, понякога сърби и създава предпоставки за доста дерматологични проблеми. Ако през лятото основният враг  на кожата е слънцето, през зимата опасна е сухотата.

Според специалистите минусовите температури, високата влажност и вътрешното отопление са несъвместими. Когато температурите паднат под 8 градуса, мастните жлези работят два пъти по-слабо. Едновременно с това  при ниските температури пада интензивността на кръвообращението, за да се защити организмът от преохлаждане.  Разбира се, тези екстеремни температурни амплитуди /прехолаждане навън и затопляне вътре в помещенията/, карат кожата  по-бързо да се изсушава, да се бели и да изпръхва. Дори нормалната кожа през зимата се чувства зле. Именно поради тези причини е нужна  по-специална грижа за кожата през сезона на ниските температури.

Важно е да се знае, че топлата вода и неправилно подбраните хидратиращи продукти нарушават хидро-липидния слой на  кожата, който съхранява влагата. Затова е най-добре да се откажете от  онези миещи средства, които нарушават естествената защита на кожата и й вредят. Мийте се с хладка вода и използвайте максимално меки миещи средства.

Задължително ползвайте серуми и овлажняващи средства, които подпомагат изграждането на водно-липидния слой на кожата. Витамин Е също помага за задържане на влагата.

През зимата не трябва да пропускате употребата на по-мазен нощен крем преди сън, който може да укрепи, овлажни и защити кожата до сутринта. Тъй като по-мазните кремове се усвояват по-трудно от кожата, препоръчително  е те да се слагат вечер,  за да действат цяла нощ.

Всички тези специални грижи за кожата не само ще помогнат тя да се защити от студа и да се върне нейната свежест, но укрепват структурата й  и поддържат нормалната й функция.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!