Зеле за перфектна фигура

Наричат зелето ‘северен лимон’ заради това, че то съдържа толкова витамин С, колкото има в портокалите и лимоните.

Британски учени са установили, че то, както карфиолът и броколите, е много полезно за сърцето. Специалистите твърдят, че ежедневното хапване на зеле  понижава риска от инфаркт и инсулт, а освен това и от рак на дебелото черво и гърдата.

Най-полезно е обикновеното бяло зеле. То може да се яде  варено, печено или сурово.Витамините и микроелементите -  с една дума най-полезните вещества в зелето - се съдържат в кочана и външните листа - там има голямо количество калций и магнезий.

Зелето съдържа и витамин В, който  е  полезен за нервната система. В ‘северния лимон’ има и витамин РР, който влияе много добре на косата и  на кожата. Фолиевата киселина пък го прави добра храна за бременни  и кърмачки. Количеството фибри и желязо, което зелето съдържа, го правят изключително важно за храносмилателния тракт.

Зелето е и най доброто средство за сваляне на килограми. То е най-нискокалоричната храна - една огромна чиния от него съдържа  едва 15 калории. То се включва в диетите при заболявания на обмяната на веществата, заболявания на сърдечносъдовата система и повишена функция на щитовидната жлеза. Прясното зеле понижава кръвната захар, а сок от кисело зеле пък действа разхлабващо.

Зелето помага в изгарянето на мазнините - обядът може да се замени със зелева салата с малко зехтин или със зелева супа.

Киселото зеле също е много полезно. Бактериите на млечната киселина в него активират  имунната система. Сокът от киселото зеле помага при кръвотечения, кървящи венци и стомашни и чревни язви.  Да не  забравяме също така, че най-известният лек срещу махмурлук е...зелевата чорба.

 


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!