Здрави зъби - здраво сърце

Според специалистите, хората трябва да имат предвид, че състоянието на зъбите е в пряка връзка с цялостната здравословна картина на организма.


Инфекциите в устната кухина често рефлектират върху сърдечносъдовата дейност. Затова  не трябва да се пропускат профилактичните прегледи на зъбите и да се отлага лечението, ако стоматологът установи, че има някакъв проблем.


Зъбната плака, която се образува при занижена хигиена, е благоприятна среда за развитието на опасни бактерии. Ако тя се пренебрегва, това може да доведе до  гингивит или пародонтит. Пародонтитът е опасно заболяване, което е проводник на бактериите от устата в кръвта.


В случаите на пародонтит, стоматологът обикновено прилага задълбочено и продължително лечение с антибиотици. Ако е необходимо, може да се прибегне и до помощта на пародонтална хирургия.


Сърцето, мозъкът и бъбреците са най-застрашени  от увреждане при пародонтит. Най-опасната последица от пародонтита е инфекциозният ендокардит /възпаление на вътрешната обвивка на сърцето/. Това заболяване може да има и фатален изход.


Инфекциозният ендокардит обикновено се получава от стафилококова инфекция. Заразата може да проникне в организма при зъболекарски и медицински процедури.  Ендокардит може да се причини и от бактериите, които се намират в устата и горните дихателни пътища.


Лечението с антибиотици в повечето случаи е напълно достатъчно, но е препоръчително  то да се извършва в болнични условия при непрекъснат лекарски контрол.  При ненавременно лечение рисковете за усложнения са много големи.


Възможно е да се получи сърдечна недостатъчност или аритмия. Възможно е инфекцията да плъзне по цялото тяло,  да увреди жизненоважни органи и да предизвика застрашаващи живота абцеси.


За да не се стигне до такива усложнения, могат да помогнат единствено редовните комплексни прегледи, както и прегледите при стоматолога...


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!