За мозъка - печена риба

Американски учени от Университета в Питсбърг  са установили, че консумирането на печена риба от всякакъв вид веднъж в седмицата повишава мозъчното здраве.

Според тях няма значение какво е съдържанието на омега-3 в рибата. Важното е тя да е изпечена на скара или във фурна и да се консумира редовно, за да засили мозъчното здраве и да предотврати деменция. Експертите установили, че хората, които включват в менюто си печена, а не пържена риба, имат по-голям обем на мозъка в областите, свързани с паметта и познанието.

Връзка между различните нива на омега-3 мастни киселини и здравето на мозъка не са установени, затова учените смятат, че по-важни са  факторите, свързани с начина на живот, отколкото биологичните...И още нещо - при изследването било установено, че хората, които редовно консумирали риба, били по-добре образовани.

Според експертите съвкупността от фактори, свързани с начина на живот, е отговорна за по-доброто мозъчно здраве и те могат да предотвратят или забавят когнитивни проблеми.  Разбира се, омега-3 мастните киселини са от значение, тъй като причината  печената риба да е по-полезна от пъражената е, че при пържене се разрушават здравословните мастни киселини в рибата...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!