Внимателно подбирайте пастата за зъби

Според специалистите, в основата на всички рецепти, по които се произвеждат съвременните пасти за зъби лежат 15 съставки, а в последно време във всички пасти влиза натриевият лаурил сулфат.  Това е продукт, който се получава при преработката на нефта, който  принадлежи към групата на повърностноактивните вещества и  представлява отрова от втора степен на опасност…

Всъщност това е активната съставка, която разпенва и освен при пастите за зъби се използва и при други козметични продукти като шампоани, гелове, пяна за коса и перилни препарати. Натриевият лаурил сулфат разтваря мръсотията в автомобилните двигатели и се използва в автомивките. Но той е токсичен и като попадне в организма, дълго време не може да се разгради и предизвиква преждевременното му стареене…

Сериозни притеснения у стоматолозите предизвиква и флуорът. По принцип флуоридите защитават зъбния емайл, но пастите съдържат по-висока концентрация от това вещество в сравнение с тази в природните продукти. А американски учени са установили, че обогатените с флуор средства за почистване на устната кухина след продължително използване предизвикват отклонения в умственото развитие и водят  до слепота.

Вследствие на  прекомерното въздействие на флуора, хората заболяват по-често от флуороза, при която по зъбите се появяват бели петна, а след време и жълти, и кафяви, които разрушават емайла. Флуорът е токсичен и постепенно отравя организма.

В състава на пастата за зъби флуоридите се отбелязват най-често като натриев флуорид, флуоридно олово, содиум флуорид. В състава на продукта той трябва  да се съдържа  в концентрация не повече от 2%. Оптималното съдържание е 0,1-0,6  за възрастните и два пъти по-малко за децата. На тубичките често отбелязват количеството с ppm, а 10 000 ppm  е равно на 1%. Например 1500 ppm означава 0,15% съдържание на флуорид в пастата.

Според експертите, продуктите с флуор са противопоказни за населението на райони, в които има повишено съдържание на флуор в питейната вода. А пастите с флуор са забранени за деца, тъй като те често гълтат от  тях.

Всички сме виждали по филмите белоснежните усмивки на холивудските звезди. И понякога ни се е искало да открием вълшебно средство, което да полира и избели така и нашите зъби.  И производителите на пасти за зъби предлагат избелващи средства с абразивни частици  като обещават резултат за 14 дни.

В евтините пасти като абразив се  използва тебешир /калциев карбонат/  или пък сода /натриев бикарбонат/, но те травмират емайла и оставят бразди по зъбите, където после се натрупва зъбна плака. Напоследък се появиха абразиви трето поколение - силициев двуокис, които полират емайла на зъбите по-нежно. Те са основа на меките избелващи пасти и  не съдържат флуор. Още по-малко травмират емайла пастите с ензими на папая и ананас.

Трябва да купуваме паста, на която производителят честно е написал индекс за абразивност РДА. Оптималният показател за ежедневна употреба е 70-80, за чувствителни зъби - 40-60, а при детските пасти индексът за абразивност трябва да е равен на 0.

За жалост, при изследване на различни видове пасти от най-скъпите до по-евтините, във всяка от тях са открити вещества със страничен ефект. Ужасният натриев лаурил сулфат се е промъкнал даже и в луксозна японска паста...И за съжаление, според специалистите, когато купуваме паста за зъби, единственото, което  можем да направим, е да избираме тази, в която вредните съставки са по-малко - всъщност да изберем по-малкото зло...


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!