В горещините да променим начина си на хранене

Според специалистите, лятото е най-подходящият сезон за промени в  хранителните навици.  Именно през този сезон може да се освободите от излишните килограми като преминете на по-засилена консумация на зеленчуци, зърнени храни и плодове. Така калорийният ви прием ще намалее значително, а това ще доведе до регулиране на теглото.

При намаленото консумиране на месо и месни продукти, на много солени и сладки храни, ще се подобри и общото ви здравословно състояние. Има хора, които по време на летните горещини напълно изключват от менюто си  месото. За сметка на това те консумират повече плодове и зеленчуци, които имат повишено съдържание на вода, витамини и минерали - така те се защитават от летните жеги.

За жалост у нас малко хора водят здравословен начин на живот и не спазват правилата за хранене.  Ако искате да имате  добро храносмилане яжте само когато имате желание за това. Ако не ви се яде, по-добре не го правете. Изядената без апетит храна се смила трудно, защото жлъчката отделя много малко жлъчен сок.

Специалистите препоръчват вечер да се яде не по-късно от 18 ч. Но тъй като това е почти невъзможно, то хранете се поне 2-3 часа преди лягане. Не бива да се яде бързо, а храната трябва да се сдъвква много добре.

Когато седнете на масата, не се нахвърляйте на яденето  дори и да сте много гладни,  и се старайте по време храна да бъдете в приятна компания.

През лятото избягвайте тлъстите меса, а залагайте на крехки филенца, за предпочитане от пилешко и телешко месо. Свежите салати със сезонни зеленчуци са за предпочитане вместо тежките салати с майонеза и различни видове калорични дресинги. Най-добре е салатите са се подправят с лимон и зехтин.

Докато се излежавате на шезлонга на плажа, избягвайте и сладките алкохолни коктейли - те съдържат много захар и са висококалорични. Сладките безалкохолни напитки освежават, но също са доста калорични. Затова най-добре пийте чиста вода или фрешове без добавена захар.

Няма начин да не хапвате сладолед през лятото, но все пак не прекалявайте с него. Избягвайте и пържените храни - те със сигурност ще се отразят негативно на фигурата ви. Напълно излишни в лятното ви меню са и солените и сладки бързи закуски - кифли, баници, пици, чипс, кроасани - те засищат бързо, но  бавно се храносмилат. Студената бира е идеална освежаваща напитка, но не забравяйте за биреното коремче все пак.

И накрая, важно е да се знае, че вредна храна няма. Има неправилни комбинации между храните и неправилни количества по отношение на приема на храни.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!