Странните навици на известните

Какво ли не правят хората в името на красотата си? Понякога този безграничен стремеж става безумен и се изразява не само в безобидни чудачества, но и застрашаващи живота експерименти. Испанската кралица Изабела, например,  смятала, че талията й трябва да бъде толкова тънка, че да  може дете да я обхване с ръцете си.

Братовчедът на английската кралица Анна, граф Кларендонски  я предствлявал в качеството  на губернатор  на Ню Йорк.  Той толкова сериозно приел поста си, че решил, че щом представлява жена, трябва да го прави  най-добросъвестно. По тази причина графът се появил на прием в синя бална рокля с брилянти, копринени обувки и ветрило. Той толкова се вживял в ролята си, че започнал редовно да се появява облечен  по този начин. И понеже  семейният бюджет  трудно посрещал разходите за тези труфила, съпругата на графа била принудена понякога да облича негови дрехи.

След тежко заболяване в детството великият композитор Росини останал съвсем плешив. В това, разб ира се,  няма нищо особено, но неговата представа за вкус и стил  не му позволявал да слага през зимата шапка върху перуката си. По тази причина, през студените месеци,  композиторът  нахлузвал на главата си две, а понякога и три перуки, с което направо шашвал околните.

Испанската   кралица Изабела, която живяла през втората половина на 14-ти век, смятала, че  талията на жената трябва да  е такава, че дете да може да я обхване с ръцете си. Тя дори издала указ, който гласял, че талиите на обкръжаващите я особи от женски пол трябва да не превишават 13 дюйма, което ще рече 32,5 сантиметра.  Дамите нямали друг  избор освен да се стягат безмилостно с корсетите си, но десетки от тях умирали по време на кралски приеми от задушаване.  Изабела, обаче, имала същото изискване и към себе си.  Платът на корсета й бил опънат  на железни пръти.

По времето на  кралица Елизабет I, една от най-скъпите стоки била захарта.  Затова почернелите и криви зъб, повредени вследствие на прекомерната й употреба, се смятали за признак  на благополучие и светски шик.  Някои английски аристократи дори триели зъбите си със специална смес, което ги правело кафяви.

Джордж Вашингтон пък се хранел с 4 различни протези.  Той с удоволствие ги сменял по време на храна, като обяснявал, че благодарение на различните зъби може по-добре да оцени вкуса на едно или друго ястие.

Френският автомобилен състезател Жан  Бера пък попаднал в катастрофа, вследствие на която останал  без ухо. Той си направил прозрачна  протеза, но оттогава  преди състезание любимият му  номер бил, за да не му пречи, да сваля ужасяващото  приспособление и да го поставя в прозрачно пликче...

Легенди се носят за мустаците на Салвадор Дали. Негова любовница разказва,  че и в най-напреднала възраст художникът не излизал от спалнята си без да ги е  намазал  с дебел слой вакса и восък, който ги придържал в странна форма.  След това страстно целувал дамата и се наслаждавал на черните следи оставени  по лицето й...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!