Странни факти за живота в Древен Рим

Традицията на сватбената целувка е дошла от Римската империя, където в края на бракосъчетанието младоженците се целували.  Само че тогава целувката имала друго значение - тя означавала своего рода печат под устния договор за брака. Така сделката се смятала за сключена.

Месец август, който преди се наричал sextillis /шести/, бил преименуван в чест на римския император Август. Януари е наречен  в чест на римския бог Янус, който имал две лица - едното,  гледащо назад, към старата година, а другото гледало напред - към бъдещето. Названието на  април пък произлязло от латинската дума ‘aperire’, означаваща отварям - може би защото тогава разцъфват пъпките на цветята.

В Древен Рим проституцията не само не била незаконна, но се смятала за обичайна професия. Жриците на любовта не били охулвани и покривани с позор, затова не било нужно да крият професията, която упражняват.  Те свободно се разхождали из града, предлагайки услугите си.  А за да се различават по-лесно в тълпата, проститутките носели обувки с високи токове. Никой друг тогава не носел такива обувки…

На трапезата на знатните господа вместо салфетки имало … къдрокоси момченца - по-точно те използвали косите им, в кото триели ръцете си. За момченцата се смятало за невероятен  късмет да попаднат на служба при високопоставен римлянин в ролята на ‘момче за маса’.

В Древен Рим братът имал законно право да наказва сестра си за непослушание, като прави секс с нея. През Средновековието в Рим нямало тоалетна хартия.  Римляните използвали пръчка с плат на върха, която потапяли в кофа с вода.

Сред първите 15 римски императори единствено Клавдий не е имал любовни връзки с мъже. Любопитно е да се знае, че това се е смятало за необичайно поведение и дори се осмивало - твърдяло се, че обичайки единствено жени, Клавдий е станал женствен…

Някои жени в Древен Рим пиели терпентин /с риск да се отровят/, тъй като той придавал на урината им аромат на рози...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!