Столетници - с критска диета

Твърди се, че дълголетието на жителите на о-в Крит, тяхната жизненост и добро физическо състояние до дълбока старост, се дължат на  т. нар. критска диета. Според специалистите, тя е най-здравословната в света заради застъпените в нея зеленчуци, пълнозърнести  храни в натурален вид и е богата на полиненаситени мастни киселини омега-3, 6 и 9 от растителен произход.

Резултатите от направено изследване още през 1960 година показват, че жителите на о-в Крит са по-здрави в сравнение с италианците, гърците, холандците, финландците, японците, американците и др. Нещо повече, в сравнение с американците, например, хората от острова имали 2 пъти по-ниска смъртност от рак и 20 пъти - от коронарна болест на сърцето.

А в сравнение с японците пък критяните имали два пъти по-ниска обща смъртност, въпреки че храната им била съставена от 40% мазнини, което е 3 пъти повече от японския начин на хранене / с малко мазнини, много ориз, риба, при това сурова, водорасли, соя, гъби, зеленчуци, плодове и зелен чай/.

По-късно изследователите обясняват ефекта на критската диета с идеалния баланс на омега-3 и омега-6 есенциални мастни киселини - така че въпросът не е в мазнините, а в това какви и колко са те.

Всъщност критската диета е много близка до средиземноморския начин на хранете, а донякъде и до нашия, но има и някои специфични особености.

Най-важното е, че жителите на Крит  се хранят редовно  - 3 пъти на ден и то по едно и също време, без да преяждат, т.е. без да приемат излишни калории.  Правило в този хранителен режим е да се приема само това, което дават земята и морето в чист вид, без преработка и без вносни деликатеси.  В кухнята на критяните се използват основно два вида растително масло - зехтин и олио от рапица.

Различните ароматни треви, използвани като подправки - пресни или сушени, са силни антиоксиданти и богат източник на витамини и минерали, които, от своя страна, са необходими за разграждането на мастните киселини и правилното им усвояване от организма.

Любопитно е, че макар да гледат полудиви животни - кози и овце, критяните не консумират много месо.  Известно е, че то е източник на мазнини, които затлачват кръвоносните съдове и са предпоставка за възникване на сърдечно-съдови заболявания. По тази причина червеното месо е сведено до минимум - веднъж месечно /!/, но пък пилешкото  и рибата могат да се ядат в умерени количества - до 4 пъти седмично, яйца също до 4  бр. за седмица.

В традиционното меню на жителите на о-в Крит присъстват много пресни плодове и зеленчуци, бобови, шушулкови и житни растения, ядки и  семена. Те не трябва да са по-малко от 400-500 г дневно, от които половината в суров вид. Но трябва да се има предвид, че плодовете и зеленчуците трябва да бъдат наистина пресни, а не такива, които са престояли дълго в хладилника или пък са докарани от далечни страни, защото те губят полезните си качества.

Плодовете и зеленчуците са богати на антиоксиданти, витамини, минерали, растителни белтъци и целулоза /фибри/, които пречат на натрупването на холестерол в кръвоносните съдове, създават чувство на ситост за дълго време и  подобряват перисталтиката на червата.

Интересно е, че за разлика от повечето диети за отслабване, критската не забранява хляба - при нея не се броят калории…Не са забранени и няколко чаши хубаво червено вино. Напротив, според специалистите гроздовите семки съдържат вещества, които са силни антиоксиданти, те удължават живота на  клетките, подобряват кръвообращението и така действат против остаряването. Те съдържат и масло, което укрепва съдовете и сърцето.

Много важна при критската диета е технологията на приготвянето на храната. Термичната обработка е щадяща - пара, задушаване, печене. Мазнината се отцежда на домакинска хартия. За готвене пък се използва само нетлъсто месо, а за посоляване - само морска сол. Използват се и много ароматни подправки.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!