Шумът уврежда сърцето

Изследване на швейцарски учени доказва, че дори и не толкова силният шум, който  непрекъснато чуваме около нас, може да повлияе негативно на сърдечната функция.

В повечето случаи ние дори и не забелязваме, че се намираме под постоянното влияние на шума. По време на своето изследване обаче, учените  установили, че честотата на сърдечните съкращения, които се осъществяват за минута, нараства при излагането на хората на шум.  Това се случва дори и тогава, когато нивото на шум не превишава 65 децибела, което може да се постигне при силен смях или при разговор на висок глас.

Според специалистите, заради учестения и неравномерен ритъм, породен от шумната обстановка, човек е по-застрашен от сърдечен пристъп. Когато нивото на шум е достатъчно ниско, става точно обратното - активността на парасимпатиковата система значително намалява, а тя, като специфична част от нервната система, е способна да забави сърдечния ритъм. Така се намалява честотата на съкращаването на сърцето и се отпускат кръвоносните съдове в кръвоносната система.

Шумът предизвиква дразнене на нервната система и стрес, което е достатъчна причина да се избягват прекалено силните звуци  - например при слушане на музика.

Учените предупреждават, че използването на слушалки съвсем не е полезно за здравето на тези, които ги носят.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!