Първата любов и нейното отражение върху бъдещия ни живот

Никой не забравя първата си любов. Въпросът е какви са  спомените - радостни или горчиви и как да стане така, че тя да не стане причина за провала на един живот?

16-годишното момиче е влюбено! Тийнейджърката е готова да прегръща всеки, говори само за един и същи човек, колко той е умен, добър, весел...Тя не може да мисли за нищо друго.Така девойките се превръщат  в жени. Когато любовта е прекрасна, момичетата се превръщат  в прекрасни, спокойни и дълбоки натури.

Има обаче и други случаи. Способността да се обича чисто и искрено се губи заради разочарование от първата любов. Ако тя е нещастна, остават тъмни петна. Човек се затваря  в себе си, става мнителен,  пропилява възможността да се влюби отново и е нащрек заради този първи отрицателен опит.

Винаги трябва да сте наясно, че любовта никога не е напразна, независимо как ще завърши - дали ще се превърне  в дълга и сериозна връзка, или безследно ще изчезне. Първо, това е здравословно. Трябва да благодарите за тези безценни човешки уроци. Хубаво е, че любовта се е появила в живота ви.  Освен това, не обобщавайте  и не пренасяйте чужди недостатъци на новите си възлюбени. Не правете сравнения.

Ако не можете да забравите старите разочарования, благодарете на живота, че ви е позволил да разберете кой трябва да бъде до вас, защото положителният опит вдъхва увереност, а отрицателният помага да се разберат истинските потребности.

Първото чувство   може да повлияе на човек и да се отрази на неговото бъдеще. Въпросът е в това, какво той предпочита да си спомня и дали умее да се поучи от опита.

Любовта при тийнейджърите много често прилича на търсене на отсъстващо звено. Липсата на любов и топлота в семейството, на вниманиe и доверие в отношенията с родителите, нестабилността в емоционалното състояние заради бушуващите хормони,  провокират желание за любов, която всички  подрастващи смятат за панацея.

Тийнейджърите смятат за задължително да симулират страстна любов, да моделират  идеални отношения, които или са си измислили, или са взели назаем от някой филм или книга. Когато обаче се получи разминаване, влюбените често изпадат в депресия, като смятат, че са преживели най-страшното фиаско в живота си. А това се случва не защото двамата влюбени не са искали да запазят любовта, а защото просто човек се изкачва на ново ниво в живота, ценностите му се променят,  кръгозорът се разширява.

За щастие, не при всички първата любов  завършва с разочарование и раздяла. При някои двойки тя се съхранява за цял живот. Това обаче зависи от готовността на младежите за сериозни отношения. Има случаи, когато   хора, разделили се като тийнейджъри, се срещат отново и чувствата им пламват с нова сила.

Междувременно помислете какво не ви достига и какво искате от живота. Не се разстройвайте, ако първата любов си отиде. Не мислете, че на всяка цена трябва да я задържите, защото  изкуственото поддържане на връзката няма да доведе до нищо добро. Ако обаче  можете да преминете от етапа на влюбеност към нови отношения, като станете предани приятели, вие ще имате шанса да обичате с друга,  зряла любов, да се опознаете по-добре и да станете наистина близки хора.

Именно такава любов ще се отличава от първата и ще се превърне в потребност. 
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!