Ползите от правилното хранене

Да се храним правилно не означава задължително да спазваме строги диети, да се подлагаме на глад или лишения. Повечето хора изхождат от желанието си да изглеждат добре или се замислят за диета, когато това се налага поради влошено здравословно състояние. Всъщност да се храниш правилно означава да намериш баланса и да откриеш продуктите и начина на тяхната консумация, който те кара да се чувстваш най-добре и е най-благоприятен за цялостното ти състояние. Важен момент е да осъзнаем, че правилният хранителен режим е начин на живот, а не крайна мярка в името на красотата. Всъщност от първостепенно значение е именно невидимото на пръв поглед – нашето психическо, душевно, умствено и здравословно състояние.

Всички знаем, че преработените и бързи храни не допринасят с никакви полезни вещества за нашия организъм, за разлика от зеленчуците, рибата, ядките и пр. Но целта на тази статия е не да дефинира какво разбираме под здравословна храна, а какви са конкретните ползи от това да подбираме внимателно и целесъобразно менюто си, за което не винаги се замисляме.

Начинът на хранене влияе на навиците ни за сън. Почивката и сънят са от основно значение за нашето благосъстояние през активната част от деня. Проблемите със съня или състоянието на постоянна умора не се дължат само на напрегнатото ни ежедневие, но и на нашето меню. Здравословната храна и изготвянето на определен времеви режим, в който да я поемаме, означава, че ще можем да заспим спокойно, без да се чувстваме преяли или пък твърде гладни преди сън.

Важен фактор както за добрия сън, така и за доброто ни настроение и състояние през цялата част от деня са антиоксидантите. Поемането на вещества, богати на антиоксиданти, прави по-лесна борбата със стреса и ни прави по-оптимистични, както показват множество проучвания в областта. Всяка храна се състои от определени вещества, които предизвикват химични реакции, попадайки в нашия организъм, така че е напълно логично настроението ни да се влияе именно от храненето. Най-честата асоциация в този случай е с шоколада и нивата на ендорфин.

От тук следва, че процесите в нашия мозък и нервна система също са повлияни до голяма степен от храната. Може би сте чували, че орехите влияят благоприятно на мозъка? Или рибните продукти? Това не са само митове. Ако имате проблеми със запомнянето, концентрацията и мисълта, се замислете за продуктите във Вашето меню и какви полезни вещества Ви предоставят те. Някои от основните витамини, които част от нас са свикнали да приемат под формата на лекарства, могат да бъдат също толкова лесно и ефективно набавени чрез храната. Хората с професии, свързани с критично и аналитично мислене свидетелстват за съществената роля на хранителния им режим за по-качествено извършване на техните дейности. Един от тях е например професионалният покер играч на Poker Stars Даниел Негреану, който твърди, че откакто е преминал на веган диета, е станал по-добър с картите.

Дали ще изберете да сте вегани, вегетарианци, или пък ще предпочетете хранителен режим с консумация на месни продукти – изборът е изцяло Ваш. Но не забравяйте в нито един момент, че това, което ядем, ни прави това, което сме. Храната, която приемаме е горивото за нашия организъм и от нас самите зависи по какъв начин ще задвижваме процесите в него.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!