Още причини за диабета

След изследване на учени от Оксфорд е установено, че изкуственият  подсладител HFCS, който се използва в хранителната промишленост в цял свят, увеличава риска от развитие на диабет тип 2. Доказано е, че в държави, където се използва фруктозният царевичен сироп, болните от диабет са с цели 40% повече.

За съжаление, България, наред с Канада, САЩ, Белгия, Япония, Словакия, Унгария  и Аржентина, е сред най-големите консуматори на този вид подсладител. Той се съдържа в много храни, в това число колбаси, солени тестени произведения и консерви.

Статистиката у нас сочи, че има постоянен ръст на диабетиците  - всеки 10-ти българин е със захарна болест, което е двоен  ръст спрямо предходното десетилетие. Тревожен е и фактът, че днес  долната граница на болните пада до 15 години, както и че диабетът  е 4-та или 5-та водеща причина за смъртност при високоразвитите страни.

Напоследък учени установиха, че рискът от развитие на диабет тип 2 е по-малък с 12% при хората, които обичат и хапват повече сирене. Според специалистите, макар че сиренето е богато на наситени мазнини, то е полезно за организма и предпазва от диабет.

Много мазната храна почти винаги е вредна, но малко хора познават ролята на млечните произведения като мляко, масло сирене и кисело мляко в превенцията при различни заболявания.

Диабет тип 2 се появява, когато организмът не произвежда достатъчно инсулин, за да функционира нормално. Болестта може да бъде предотвратена, ако се спазва здравословен хранителен режим, който контролира нивата на кръвната захар, а белтъчините са от особено значение за това.

А ако все пак страдате от това коварно заболяване, не пренебрегвайте факта, че трябва да живеете дисциплинирано и с чувство на отговорност към собственото си здраве...


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!