Мозъкът работи с пълна сила след 60-годишна възраст

Американски учени установили, че пикът на интелектуалната активност на човека настъпва на 60 години, когато мозъкът започва да работи с пълна сила.


С течение на времето в главния мозък се увеличава количеството миелин - веществото, което кара сигналът по-бързо да преминава между невроните. Поради това общата интелектуална мощ на мозъка се увеличава много в  сравнение със средните показатели. А пикът на активното производство на миелин настъпва след 60-годишна възраст.


Ако до 50 години между двете полукълба на мозъка има строго разделение на функциите, след това човек може да използва и двете страни на мозъка едновременно.  Това му позволявало да реши много по-сложни задачи.


Едновременно с това влияние оказва и  опитът на възрастните хора. Те са по-малко склонни  към объркване от необичайна или  емоционална информация.


Както отбелязва професорът от Калифорнийския университет Дилип Джейст, ‘човешкият мозък, зад който има десетилетия живот, е по-малко импулсивен и по-рационален’.  Според него  точно това представлява мъдростта.


Досега учените смятаха, че до края на живота си, човек губи до 30 % от невроните. Последните проучвания обаче показват, че мозъчните клетки не умират, а разсеяността и забавянето не са свързани с прекомерно голямото натрупване на  информация в човешката памет.  Според учените, връзки между невроните могат да се загубят, но само ако човек не ги използва.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!