Можем ли да победим апетита?

Сложен е механизмът на регулиране на апетита - той има много компоненти. Специалистите обясняват, че главните звена на този механизъм са в хипоталамуса  в главния мозък.  Именно  там се намират хранителните центрове - този на ситостта и този на глада.


Тези, които са склонни към наднормено тегло по принцип ядат по-често от останалите. Те хапват между трите основния хранения и предпочитат мазни  и сладки храни. Обикновено тези хора ядат бързо, отхапват големи залци - поглъщат голямо количество храна за кратко време.


Нарушенията на хранителното поведение могат да се обяснят с изменената /повишена или намалена/ чувствителност на хранителните центрове. Ако са в норма, те въздействат върху съответните рецептори на центровете на глада и ситостта и способстват за чувството за ситост или пък на изостреното чувство на глад.


Установено е, че преяждайки човек става зависим от хранителните продукти,  така както алкохолиците и наркоманите  са зависими от алкохола и наркотиците.


Причините за тази зависимост, според психолозите,  може да бъдат различни и по тази причина те съветват на първо място да се постигне вътрешна хармония, а после да се решава проблемът с излишното тегло. Човек трябва да се постарае да натрупа и запази в себе си положителни, а не отрицателни емоции, трябва да се стреми да се интересува от близките си хора, от заобикалящите го събития  и обстоятелства. Именно тогава може да се постигне трайно нормализиране на теглото.


Нашето хранене и външност имат за цел на първо място  да поддържат доброто ни настроение, хармоничното отношение към себе си и света, а не да го разрушават.


Трябва да се знае, че много диети носят повече отрицателни, отколкото положителни емоции и затова те нямат положителен ефект. Ето защо трябва да промените отношението си към вашето тегло - не да се борите с него, а да го наблюдавате. А за целта е нужно да въведете ред в храненето и да формирате полезни навици.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!