Митове за някои храни

Твърди се, че пикантните храни причиняват язва на стомаха. Да, преди няколко десетилетия се смяташе, че именно те са причина  за този проблем. Днес обаче това твърдение е категорично отхвърлено.

Вече е известно, че най-честият причинител на стомашната язва е инфекция, причинена от бактерията Helicobacter pylori или пък злоупотребата с т. нар. неопиоидни аналгетици като аспирин, ибупрофен и други нестероидни противовъзпалителни медикаменти.

Мит е, че погълнатата дъвка  ще се обработва  месеци в стомаха. Това е абсолютно невярно. Дъвката не залепва по стените на храносмилателния тракт. Също като другите храни, тя се придвижва по цялата му дължина без проблем и напуска организма няколко дни след поглъщането й.

Говори се, че бобът и бобовите храни причиняват най-много газове.  Трябва да се знае обаче, че млякото и млечните продукти заемат първото място. С нарастването на възрастта организмът все по-трудно успява да разгради и абсорбира лактозата в млякото.

Твърди се, че фибрите в храната помагат само при запек, но не и при разстройство. На пръв поглед изглежда нелогично фибрите да помагат срещу диария, след като те успяват успешно да се справят със запека. Но това е факт - консумацията на богати на влакнини храни помага за регулацията на чревния тракт.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!