Любимото масло на азиатците - сусамовото

Сусамът е познат още от древността. Още преди 7000 години в древен Египет от зърната му са правели брашно. Римските легионери пък са го смесвали с мед и го консумирали за енергия преди битки.


А заради неговото регенериращо, тонизиращо и хидратиращо действие, дамите от Средна  и Югоизточна Азия са го използвали за разкрасяване.


Сусамовото олио е богато на микроелементи /цинк, калций, магнезий/, на витамините Е и А, както и на балансирани полиненаситени мастни киселини, органични киселини, белтъчини и натурални антиоксиданти /предимно сезамол/.


Олиото прониква дълбоко в кожата, омекотява я и изчиства вредните продукти на метаболизма. Сусамовото олио въздейства на кожата като природен антиоксидант и предотвратява преждевременното стареене. То има силен антибактериален ефект и се използва при възпаления.


Олиото от сусам е подходящо за всеки тип кожа и особено  за сухата и стареещата. Препоръчва се за всекидневна употреба, в това число и за околоочния контур, както и за детска кожа.  А едно от най-важните му действия е, че е естествен слънцезащитен фактор.


Сусамовото олио  е идеално подхранващо средство и за коса - то е подходящо за всеки тип скалп, както и за третирани с химия коси. Маслото им придава блясък и мекота и ги предпазва от дехидратиране.


В козметиката сусамовото масло влиза в състава на много продукти, използва се и за масажи.


В китайската медицина това масло се прилага  като утринна детокс процедура - жабуркане с обилно количество сусамово масло, което поема отделените през нощта токсини. Тази процедура предотвратява появата на кариеси, усилва вкусовите рецептори и действа като масаж на венците.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!