Кои болести се наследяват?

Напоследък генетиците все по-упорито търсят отговор на въпроса до каква степен някои опасни и широко разпространени болести могат да бъдат наследени? Досега данните показват, че диабетът, високото кръвно налягане, затлъстяването и ракът са наследствени болести. Затова, ако във фамилията ви има хора с подобни заболявания, изследвайте се редовно и вие.

За диабета има сериозни данни, които говорят, че гените играят роля в развитието му. Затова си правете редовно изследвания на кръвната захар и ако се окаже, че тя е завишена, лекарят ви навреме ще ви назначи подходяща терапия и така ще можете да вземете мерки, преди да е станало късно.

Затлъстяването не е изцяло наследствена болест. Но специалистите са категорични, че основната причина е неправилното хранене. Все пак те не отричат, че и тук роля имат гените. Естествено - децата се учат да се хранят като родителите си.

Вече е установено, че ? от хипертониците дължат заболяването си на наследствено предразположение. Досега учените са открили 4-5 гена, които могат да предизвикат смущения в кръвното налягане. Когато наследствено сте предразположени към хипертония, започнете да мерите кръвното си редовно още от 30-35-годишна възраст.

Гените играят роля и при някои ракови заболявания. Вече е установено, че ако поне 3-ма души от рода ви са били болни от рак, за вас рискът  да заболеете е по-голям.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!