Какво знаем за витамин В6?

Всъщност доста рядко се говори за витамин В6, наречен още пиридоксин. Но този витамин защитава имунната система, помага при обмяната на веществата, справя се отлично с емоционални разстройства, кожни  и бъбречни заболявания,  анемия, артрит и грип.

Симптомите при недостиг на  този водноразтворим витамин са следните: умора, силен апетит, суха кожа, косопад, поява на пукнатини около устните, безсъние, подуване на устата и езика.  Освен това човек може да се оплаче и от лоша координация, анемия, раздразнителност, умствено объркване и слабост в различни части на тялото.

В натурален вид витамин В6 има в пълнозърнестите  и зърнени храни, зеления фасул, орехите и пшеничните кълнове. Други добри източници на витамин В6 са бананите, карфиолът, зелето, соята, морковите, спанака. В неголеми количества може да се открие и  в рибата, яйцата, месото, черния дроб и други видове меса.

Според специалистите витамин В6 е незаменима добавка за тези, които искат да отслабнат. Той помага на метаболизма и е важен за разграждането на мазнините и вредните натрупвания в тялото.

Витамин В6 е важен  за контрола на хормоните. Той поддържа тяхното нормално ниво.

Пиридоксинът спомага и за поддържане на доброто състояние на кожата. Помага и за лечението на различни кожни проблеми.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!