Какво представлява дрънкорексията?

Напоследък учени от  Университета  в Калифорния са установили едно тревожно явление  в САЩ  - отслабване с помощта на алкохолни напитки. Този екстремен метод за отслабване, наречен дрънкорексия, засега не е признат  за психично разстройство, каквито са булимията и анорексията.  И по тази причина някои американци с наднормено тегло  /предимно жени/, го смятат  за  ефективен и безопасен. Те смятат, че алкохолните напити съдържат минимум калории и притъпяват глада след продължителен прием.

Дрънкорексията бързо си спечелила популярност благодарение на социаланите мрежи. За жалост обаче, днес никой не води статистика колко хора вече са умрели и още колко ще умрат от дрънкорексията, тревожат се диетолозите. Явно максимата на дрънкорексиците е “ Живей стройна, умри млада!”

Много родители вече имат представа как да познаят, ако детето им е посегнало към наркотиците или пък ако е жертва на насилие в училище, но симптомите на дрънкорексията остават неизвестни.

Затова тийнейджърът трябва да се следи внимателно, особено ако той редовно  отказва да  се храни. Ако детето все пак се съгласи да хапне нещо, обърнете внимание на апетита му. Той изчезва след броени минути, а ароматът на ястията предизвиква у младежа  негативни реакции.

Почервеняването на очите, петната по подпухналото лице, миризмата на алкохол - всички тези симптоми дрънкорексиците лесно прикриват с помощта на очни капки, дъвки или течности за освежаване на устата. Но тези средства са ефективни за кратко време. След 30-40 минути тяхното действие отминава. Затова, ако имате подозрения, прекарайте известно време в една стая с тийнейджъра…

Всъщност дрънкорексията не е скъпо увлечение - на подрастващите им стига една голяма бутилка водка дневно. Тя обикновено се смесва в различни пропорции с вода и сокове, като те се поемат няколко пъти  през деня. Ето защо не се притеснявайте да проверявате стаята на детето си за наличието на спиртни напитки.

Контролирайте и домашните барчета. Защото дрънкорексиците често се зареждат с алкохол от родителските бутилки.

И все пак, ако сте открили в своя син или  дъщеря симптоми на дрънкорексия, помнете, че в първия стадии дрънкорексията не е алкохолизъм,  а нездраво желание да се постигне стройна фигура.  Затова се постарайте да предложите на детето като алтернатива на алкохолната диета един от многобройните способи за отслабване, които не вредят на здравето.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!