Какво не знаем за кукуряка?

Красивото многогодишно растение от семейство Лютикови - кукурякът, е популярно не само сред градинарите, но и сред хората, които желаят да свалят  килограми с помощта на народната медицина. Наричат го Христова роза.

Легендите разказват, че бедна девойка отишла с пастирите да се поклони на младенеца Христос. През зимата обаче нямало цвете, което да му подари. Тогава й се явил ангел, докоснал земята, и на мястото разцъфнало красиво цвете.

Кукурякът е известен още от древността. За него говори още Хипократ, а и Авицена съветва да се употребява за физическа сила, изхвърляне на жлъчните сокове и укрепване на зрението. За кукуряка е писал и Парацелз.

Едновременно с ползите от кукуряка,  Авицена  описва и отровните му свойства. Някои историци дори смятат, че именно кукурякът е причина за смъртта на  Александър Велики, когато той се е опитвал да се излекува с това растение.

Едновременно с лечебните си свойства, кукурякът притежава и силно токсично действие. В състава му влизат т.нар. гликозиди - органични съединения, които влияят върху работата на сърцето. Във фармакологията те се използват при хронична сърдечносъдова недостатъчност - за да провокират съкращаване на сърдечния мускул.  Именно по тази причина, при повишена дозировка, може да настъпи спиране на сърцето и инфаркт.

Кукурякът наистина има силно жлъчогонно, пикочогонно, слабително и спазмолитично действие.  Смята се, че той нормализира обмяната на веществата, работата на черния дроб, има противоракови свойства, облекчава болките в ставите и е  мощен имуностимулатор. Растението избавя тялото от отоци и излишни течности. А заради слабителните и жлъчогонните му свойства, кукурякът действително може да помогне бързо да се свалят килограми.

Кукурякът е наистина отровно растение. В корените, които най-често се използват като лечебно средство, се съдържа голямо количество алкалоиди, гликозиди, стимулиращи  сърдечния мускул. Те влияят и върху обмяната на невромедиатора серотонин, което снема вътрешното напрежение, тревогата и снижава апетита. Именно тези свойства на растението обикновено се използват за сваляне на килограми.

Този метод обаче е много опасен, тъй като е невъзможно тези вещества да бъдат дозирани, а те имат способноста да се натрупват в организма при продължитлен прием и могат да доведат до тежки отравяния и дори смърт поради спиране на сърцето.

Затова никога не започвайте самостоятелно  лечение или отслабване - задължително се посъветвайте с лекар.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!