Какво може да попречи на плодовитостта на жената?

В последните години значително нараства броят на двойките, които имат проблеми със зачеването. Според статистиката на СЗО в 37% от случаите безплодието се дължи на жената, при 35% от двойките безплодни са и мъжът, и жената, при 8% причините са в мъжа, а в 20% от случаите не се открива никаква причина за безплодието на двойката.

Природата така е пожелала /независимо, че е доста несправедливо по отношение на жените/, една от основните причини за безплодието да е възрастта им.  Важно е да се знае, че при раждането си всяко момиче има около 400 хиляди първични фоликули /яйцеклетки/ в двата яйчника. От тях обаче само много малък брой се развиват и достигат пълна зрялост. По време на активния полов живот на жената, който трае средно около 30 години, годишно узряват към 13 000 фоликула. Установено е, че на 40-годишна възраст половината от жените вече не могат да забременеят по естествен начин.

Проблем със зачеването предизвиква и теглото - както наднорменото, така и прекалено ниското.

Многото излишни килограми предизвикват хормонални смущения, които са свързани и със способността за забременяване.  В повечето от случаите при нормализиране на теглото шансовете за зачеване се възстановяват.

При напълняването от ‘мъжки’ тип, т.е. натрупване на  тлъстини около талията, се забелязват проблеми с овулацията, включително липса на овулация, както и поликистозни яйчници.

Прекалено ниското тегло също може да доведе до трудности при забременяването.

Сериозен проблем представлява  тютюнопушенето. То намалява плодовитостта и при мъжете, и при жените. Изследванията показват, че двойките, при които и мъжът, и жената пушат, имат нужда от повече време за зачеване.

Проблеми със зачеването могат да предизвикат и някои заболявания. Това важи особено за инфекциозните заболявания, предавани по полов път.  В последно време сериозен проблем представлява и ендометриозата, която засяга от 5 до 10% от жените. Тя се характеризира с болки по време на цикъла и на сексуалните контакти, и е свързана  с развитие на тъкан в коремната кухина и върху яйчниците. Това заболяване предизвиква намаляване на броя на яйцеклетките.

В 10 % от жените се  срещат поликистозни яйчници. Причините за появата на заболяването не са напълно изяснени.  Явно е, че става въпрос за предразположение на самия организъм. Често има фамилна обремененост.  Вероятно множество фактори могат да доведат до яйчниковата поликистоза, което обикновено става в късния пубертет или малко след него. Безспорна е връзката на синдрома с намалената чувствителност (резистентност) към инсулин (хормон регулиращ обмяната н захарите в организма). Установено е, че  при около10% от жените с поликистозни яйчници към 40-годишна възраст се  очаква да развият диабет.

При поликистозни яйчници мнозинството от жените имат рядко настъпваща менструация, понякога до пълно спиране.  Това е признак на липсваща овулация – причина за безплодие. Освен безплодие, продължителните периоди без цикъл увеличават риска от по-късно развитие на рак на маточното тяло, поради небалансираната и продължителна стимулация на маточната лигавица. Поликистозния яйчник отделя повишено количество мъжки полови хормони /андрогени/,  които се проявяват със засилено окосмяване – по горната устна, брадичката, гърдите и долната част на корема.

Наднормено тегло се среща в 30 до 75% от жените с яйчникова поликистоза. Повишеното количество мастна тъкан може да се дължи първично на заболяването, но, от друга страна, самата мастна тъкан променя обмяната на хормоните и влошава състоянието.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!