Какво да направим при нараняване?

Всеки от нас има защитни реакции и често успяваме да се предпазим от различни наранявания и кризи. И все пак не винаги можем да реагираме навреме. В тези случаи са важни няколко неща.

Преди да започнете, важно е да избегнете митовете за грижата за рани. Не използвайте алкохол, йод, пероксид и други агресивни почистващи вещества, тъй като те могат да повредят здравите тъкани и да забавят заздравяването.

Преди да се погрижите за раната, измийте ръцете си с топла вода и сапун. Това ще намали риска от инфекция.

Ако раната кърви, използвайте чиста марля или чиста кърпа, за да наложите нежен натиск върху нея. Поддържайте този натиск поне 5 минути, докато кървенето спре. Ако кървенето продължава, консултирайте се с лекар.

Използвайте топла вода и нежен сапун, за да почистите раната. Може да използвате и спрей за почистване на рани. Не трийте здраво, а по-скоро леко натискайте около нея, за да премахнете замърсяванията. После изплакнете раната добре с чиста вода.

След като сте измили раната, оставете я да се изсуши. Може да ползвате и абсорбиращи превръзки за рана. Не използвайте памучни тампони или ватени тампони, тъй като те могат да оставят влакна в раната.

Антисептикът помага да се предотврати инфекцията. Използвайте нежен антисептик и намазнете го върху раната. 

Превръзките за рани могат да предпазят от замърсявания и насърчат бързото заздравяване. Сменяйте превръзката редовно.

Следете раната за следите на инфекция, като зачервяване, оток, болка или гной. Ако забележите такива симптоми, консултирайте се с лекар незабавно.

За да помогнете на раната да заздравее по-бързо, поддържайте хигиена на околната кожа. Измивайте ръцете си преди да сменяте превръзката на раната и след това измийте добре ръцете си.

Ако раната е дълбока, голяма или не заздравява правилно, не се колебайте да се консултирате с лекар. 

Грижата за повърхностни рани е важна за поддържане на здравето на кожата и предотвратяване на инфекции. Следвайте горните стъпки и бъдете внимателни, за да улесните бързото заздравяване на раната и да поддържате вашата кожа здрава.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!