Грижете се за вашите очи

Всеки от нас трябва да бъде много отговорен за здравето на своите очи. Макар и да не усещаме, много неща могат да навредят на нашите очи, но за жалост това го разбираме на по-късен етап. Затова е добре да се погрижим за тях навреме и да правим това, което зависи от нас, за да ги предпазим максимално дълго.

Ето няколко съвета:

– Носете слънчеви очила.
Добре да направим правилен избор за слънчеви очила, които да предпазват очите ни. Винаги, когато сте навън носете качествени слънчеви очила или диоптрични очила със 100% UV защита. Те предпазват не само самите очи, но и околоочната зона от структурни промени вследствие на излагането на UV радиацията.

– Главоболието може да е сигнал за проблем с очите.
Понякога дори не подозираме, че главоболието може да означава проблем с очите. Затова е добре да се посъветвате със специалист. Да направите очен преглед, както и ако носите очила – да проверите дали сте с правилния диоптър.

– Пийте вода.
Не забравяйте да пиете поне 1,5 литра вода на ден. Добрата хидратация е важна, за да избегнем главоболието, напрежението в очите и усещането за сухота.

– Изкуствени сълзи за очи.
Понякога усещаме сухота в очите поради различни причини – лекартсва, фактори на средата и т.н. Това може да доведе до зачерваване и дразнене на очите. В тези случаи е добре да се подсигурим с изкусвтени сълзи за очи, за да облекчим неприятното усещане и дискомфорт.

– И не забравяйт да мигате ????
Не забравяйте да мигате. Когато не мигаме достатъчно четно очите ни „изсъхват“ и усещаме напрежение в тях.

Специалистите препоръчват да се прави очен преглед или очен скрининг поне веднъж годишно. По този начин ако има зараждащ се проблем, ще получите съвет как да го избегнете, а ако това е невъзможно, то поне как да повлияете положително на неговия прогрес. За наша радост такъв тип прегледи вече се предлагат и в някои Оптики.

Вижте повече в сайта на optika.bg.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!