Истерията започва...

Приближават дните, когато настъпват истериите около тържествата на абитуриентските балове. Цялата рода се впряга, за да изпрати подобаващо зрелостника.


У нас  тържеството за завършването на средно образование вече отдавна надминава   по разточителство сватбите и кръщенетата. С всеки следващ випуск разходите растат,  родителите затъват в кредити, а баби и дядовци дават и последните си стотинки за внуците.


И  тази година нещата няма да са по-различни  въпреки кризата. Ако пообиколите централните столични магазини  ще имате  възможност  да добиете представа колко може да излезе тоалетът на абитуриентката.


Най-ниската цена на рокля  не пада под 300 лева, а за по-заможните -  марковите модели стигат и до 5000 лева. Цените на мъжките костюми  са най-малко 400 лева. А като се прибавят ризата, обувките и  вратовръзката, сумата ще надхвърли  1000 лева.


И  все пак родителите на момчетата са доста по-облагодетелствани, защото прическите им са по евтини, не се нуждаят от грим, а и много често те се отказват от маникюр и педикюр. Цената за тези услуги  струват на момичето повече от 100 лева, в зависимост от предпочитанията на младата дама.


Наскоро излезе нова мода  - да се подаряват на  тийнейджърките нов бюст и устни за бала. Е, тогава  сумата ще се качи драстично. Като  се добавят и парите са куверт, евентуално за лимузина /ако семейството няма шикозна кола/, както и разходите по изпращането - сумата хвръква до небето. Обикновено бройката на гостите надхвърля 50 човека - почти като на сватба.


Не е ясно защо всички тези истерии се случват само у нас. Заслужава ли си  да се правят всички тези огромни разходи само за една единствена вечер, за рокля, която ще се облече само един път? Пръскат  се огромно количество пари, които  повечето   родители нямат в наличност, а после ги изплащат с години. Не е ли по-добре тези пари да се вложат в образованието на скъпото дете?
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!