И ний сме дали нещо на света... - част V

Изобретателят Петър Петров


Българският инженер и изобретател Петър Петров  е роден  на 21 октомври 1919 година в с. Брестовица в семейството на свещеник. За ранния етап от живота му се знае твърде малко.


Петър Петров се записва  във Френския чуждестранен легион през 1939 година.  Когато участва в защитата на Линията Мажиано през 1940 година, той е заловен  от германските войски и е изпратен  в немски военно-пленнически лагер в Полша.


През март 1941 година Петров  се връща в България и става офицер от българската армия. Бил е гвардеец на цар Борис III.  Участвал е като почетна охрана и при погребението на турския президент Кемал Ататюрк.


През 1944 година Петър Петров заминава за  Германия, за да следва инженерство в Мюнхенския университет. Вече в чужбина,  той е обявен за враг на комунистическия режим в България и  получава задочна смъртна присъда, която по-късно е отменена.


Петров се дипломира  в Дармщатския и Щутгартския университет с магистърска степен по електро, механично и гражданско инженерство. Паралелно с това той се занимава и със своята страст - корабна архитектура, като  помага в дизайна и строежа на над 60 лодки през 1947.


Петров се опитва да напусне Германия. Но след неуспешен опит да стигне до Южна Африка, той е заловен от британския флот и е върнат обратно.  По това време се жени за Хелен Филипс, с която живее  52 години и  от която има трима синове.


През 1951 година Петров  заминава за Торонто.  Там  той участва в проекти за изграждането на американските военно-въздушни бази при Гуус Бей, Лабрадор и при Туле, Гренландия. През 1956 година заминава за Индокитай, където е ангажиран в строежите на мостове и електрически централи.  По-късно на собственоръчно проектиран катамаран, той се отправя към Флорида.


В САЩ Петър Петров взима участие в космическите проекти, финансирани от предшественика на Харис Корпорейшън.  Помага за разработката на първия метеорологичен Нимбус и първия комуникационен сателит Телстар и  организира звено от компанията за работа с полупроводници.


През 1963 година Петров  се мести в Хънтсвил. Тогава е извикан от Вернер фон Браун  за участие в проекта на нова ракета към Сатурн по програмата Аполо.  Програмата е част от НАСА, финансирана от Боинг и Нортроп.


През 1968 година инж.  Петров основава Care Electrics. Използва познанията си от технологичните проекти на НАСА за разработката на първия той изобретява и първият дигитален ръчен часовник, наречен Пулсар. Моделът се е продавал по това време за сумата от 2100 щатски долара, а един от първите все още е  изложен  в Смитсъновия институт.


През 1975 година Петър  Петров,  заедно със сина си,  основава ADS Environmental Services, производител на компютъризирана апаратура за измерване на замърсявания. Проектът за такава апаратура е бил продиктуван от необходимостта за множество измервания на нивата на различни замърсители във водоемите на големите градове - процес, отнемал много време и човешки ресурси.


Компанията  е  основана в гаража на Петър Петров с първоначална инвестиция от семейни спестявания - 13 000 щатски долара, но по-късно се превръща в гигант с 50 млн. щатски долара годишен доход.


Следвайки своите интереси в корабоплаването, Петров  модернизира лодката-катамаран Джемини II. Тази лодка е послужила за успешен световен рекорд за бързина във вода  /Лий Тейлър - езерото Гюнтерсвил 1967 година/.


Петър Петров умира на 27 февруари 2003 година в Хънтсвил. Той е считан  за един от най-продуктивните изобретатели през втората половина на XX-ти век. Сред изобретенията му са първият дигитален ръчен часовник, първата компютъризирана система за измерване на замърсявания, телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни сателити, първият в света безжичен сърдечен монитор, както и множество други апарати.


Петър Петров е носител  на многобройни признания и награди. Петров нос на остров Брабант в Антарктика носи неговото име.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!