И ний сме дали нещо на света…. - част I

Юл Браун и първият воден двигател


Илия Вълков е роден на 20 април 1922 година във Варна. От дете се увлича по техника и теология. Учи в пловдивската семинария и електроинженерство в Софийската политехника.


В годините на народната власт Вълков е  изпратен в ТВУ-Перник и лагера Белене за "съмнителни научни дейности". След това той бяга в Турция, но там е обвинен в шпионаж и още 6 години лежи в затвор. Освобождава го мъж,  представил се като майор Браун от ЦРУ и му помага за замине за Австралия.


Там Вълков сменя името си на Юл Браун: Юл - на  името на любимия си актьор - Юл Бринър -  и Браун - на името на своя спасител.


В Сидни през 1971 година Юл Браун  изобретява наречения  на негово име браунов газ, който се образува при разпада на водата на водород и кислород чрез електричество. Вместо частиците  да разширят пространството помежду си, те се свързват. Така след като отдели енергия, водата отново се съединява в H2O-молекула и не остават отпадни продукти.


След като през  1978 година Юл Браун патентова своя газ, успява да измине 1600 км с кола без гориво. Вместо него   ученият използва 4 литра вода и две браунови батерии, които я преобразуват в газ и после отново в течност, за да се употреби повторно.


Първият си генератор българинът продава в Китай през 1984 година, където и до днес се използва за  изгаряне на радиоактивни отпадъци.


Едно от най-интересните свойства на брауновия газ се проявява в брауновата горелка.Тя се използва за заваряване, запояване, изгаряне, пречистване на ядрени отпадъци /които след обработка с нея губят изцяло радиоактивността си/, за пробиване на идеално гладки отвори, за пречистване на рудата и изсушаване на въглищата.


Горелката напълно може да замести лазера. Пламъкът й има  способността сам да повишава или намалява температурата, в зависимост от материала, който се обработва и е почти невъзможно да се изгориш на него. Най-важното е, че може да превърне водата в гориво.


Днес такива горелки и апаратури, които използват брауновия газ се произвеждат в САЩ /където ученият живее известно време/, както и в   Канада.  Самият Вълков нарича изобретението си "хуманна вода", тъй като то не гори живите организми, но има функцията да обезврежда радиация.


Японците отдавна се интересуват от откритията на Юл Браун /неговото изобретение помага при строежа на метрото им/, а преди известно време японската компания Genepax демонстрира прототип на автомобил, задвижван с вода.


Юл Браун  умира през 1998 година с Сидни без да се завърне повече в родината си.  След смъртта  му имуществото му е разпиляно и разпродадено, колата му изчезва в неизвестна посока, а проектите направени през последните 10 години преди смъртта му  и връчени на неизвестен българин - негова дясна ръка, не са открити и до днес.


Въпреки световната си слава, геният Юл Браун остава непризнат в родината си.


 

 


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!