Главното чудо на Южна Америка - Мачу-Пикчу

През 1911 година американският археолог Хайрем Бингъм, съпровождан от  няколко индианци, предприел експедиция в труднодостъпен и малко изучен район на Централно Перу в Андите. Като преминала дълъг  и труден път, експедицията навлязла в обрасла в джунгла планинска котловина в подножието на планината Мачу-Пикчу. От това, което видял, на Бингъм му спрял дъхът - в краката му лежал приказно красив древен град...На фона на девствената зеленина се издигали каменни сгради - храмове, обсерватория, жилища...От времето на откриване на Новия свят, там не бил стъпвал крак на бял човек.


Мачу-Пикчу наричат ‘осмото чудо на света’ или ‘главното чудо на Южна Америка’. Този град е най-фантастичното творение на инките. Той е в своя първоначален вид - неразрушен, незасегнат, точно какъвто е бил по времето на ‘синовете на Слънцето’. А и по красотата на своето местоположение Мачу-Пикчу  превъзхожда всички древни градове на нашата планета.


Бингъм е нарекъл така този град - Мачу-Пикчу, но истинското му индианско име не е известно.  Градът е основан от владетеля Пачакути и се намира на 120 км на изток от Куско, в див малко населен край. Неговият  разцвет започнал чак след като испанците завзели по-голямата част от територията на инките, но когато Бингъм  го открил, той намерил там само скелети и то почти всички били женски...


Интересно е да се отбележи, че при всички постройки е приложено т. нар. циклопско зидане - без циментиращ разтвор. Огромните блокове се държат само за сметка на своето собствено тегло, а наклонът на скалата, върху която стои сградата, има 30-40- градусов наклон.  Само може да се гадае как инките са докарали тези огромни каменни блокове на високото, без  използване на друго, освен мускулна сила. В града има над 100 постройки. Градът е бил обкръжен от терасовидни ниви, по които селяните отглеждали картофи, царевица, подправки, лекарствени растения и цветя.  Градът е бил водоснабден с открити канали и 15 чешми-фонтани, разположени успоредно на стълбище високо 25 метра.


В центъра на Мачу-Пикчу се извисява т. нар.  акропол - свещеният участък, където е каменната Интиуатана - слънчевата обсерватория - Храм на слънцето. Храмът-крепост Тореон пък е подобен на кула с полукръгла форма и е осеян с множество жертвеници. Южно от него се намира т. нар. Дворец на принцесата.  Най-големият квартал на града е този на слугите и робите, а зад защитните валове се намира кварталът на занаятчиите.


Наблизо започва пътят към пещерните мавзолеи, където се правели погребенията. Но не всички  пещери са изследвани и някои изследователи предполагат, че подземните чудеса на инките още чакат своите първооткриватели.


Легендите говорят, че тук са скрити огромни златни съкровища на инкките.  Бингъм успява да придобие разрешителни  и отнася в Йеил, където  е преподавател, 5000 предмета от цитаделата. В днешно време Перу води съдебни дела за връщането на  артефактите обратно в страната. Цитаделата на инките е обявена от ЮНЕСКО за световно културно наследство.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!