Гладуването мазохизъм ли е?

Много жени  с наднормено тегло /а и не само/  се питат дали има диета, с помощта на която  може да се отслабне веднъж завинаги; може ли да се отслабне с помощта на  зелен чай; полезно ли е суровоядството; полезен ли е наистина черният шоколад; доколко  са ефикасни и дали може да се вярва на рекламираните препарати за отслабване....

Според специалистите, ако се пие само зелен чай и нищо друго не се яде, отслабването е гарантирано. Но ако нищо не се яде, това ще стане и без зелен чай.  Трябва да се знае обаче, че зеленият  чай е полезен  с това, че освен кофеин, той съдържа и голямо количество флавоноиди. Те предпазват от рак и от сърдечносъдови заболявания. Но не може да се говори, че той е средство за отслабване. Ако си хапвате порядъчно, колкото и зелен чай да изпиете, няма да отслабнете.

Що се отнася до диетите, въпросът за тях винаги е актуален. Когато някой човек сложи няколко килограма отгоре, веднага се подлага на някаква драстична  диета и като ги свали след една седмица гладуване, отново започва да се храни както преди. Т.е. става един порочен кръг - ям, гладувам, ям, гладувам…

Това е много вредно, защото по този начин в организма започва силно да се колебае инсулинът - отключва се дълга верижна реакция, в резултат на която се задържат много течности и тогава, колкото и да звучи невероятно, за един ден могат да се качат до  4 килограма...Получават се и отоци и тогава нито диуретиците, нито зеленият чай могат да помогнат. А при наличието на отоци, трябва да се намали приемането на течности до 800 г на ден…

Що се отнася до суровите продукти, не може да е каже, че са вредни, но те предизвикват проблеми в стомаха и червата. Всъщност от този вид хранене няма особен смисъл. Не е много здравословно и така модерното напоследък разделно хранене. Единствената полза  от това е, че човек си поставя за цел да се храни с определени полезни продукти.

Черният шоколад наистина е полезен, особено ако съдържа не по-малко от 70% какао. Той е много богат на флавоноиди, които се отразяват благоприятно на съдовата система, понижават риска от сърдечносъдови заболявания и рак. Според специалистите, по съдържание на флавоноиди, черният шоколад съответства на чаша червено вино.

Експертите твърдят, че всички химически препарати, които се рекламират за подобряване на обмяната на веществата и за отслабване, всъщност оказват възбуждащо действие на нервната система.  Именно така се ускорява обмяната. Но пък се появяват много странични ефекти - повишава се натоварването на сърцето и кръвното налягане, появява се безсъние, аритмия, тахикардия…

А ускореното стопяване на мазнините в организма е само временно. Ненапразно много от тези препарати са забранени на Запад.

Важно е да се знае, че ускоряването на обмяната е в собствените ни ръце. Трябва да се яде често и по малко. За преработката на приетите хранителни вещества се изразходват 10% от калориите, които стопяваме за ден. Специалистите твърдят, че хранителните вещества се усвояват различно в различните часове на денонощието. Мазнините, например, които постъпват в организма от 6 до 9 ч. сутрин, се стопяват без остатък, а тези, попаднали в стомаха вечер - се отлагат в подкожната съединителна тъкан.

Именно по тази причина е добре да се закусва с кашкавал, сирене, извара, масло. В средата на деня  най-добре се усвояват рибата и месото, а към 16 ч.  е пикът на хормона инсулин, който понижава нивото на захарта - т.е. тогава могат да се консумират сладкиши. А за вечеря е добре да се хапва бяло месо -  риба, пилешко, пуешко.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!