Единственият убит действащ български премиер

На 11 март 1907 година е убит  министър-председателят Димитър Петков, който в този момент стои начело на българското правителство. Убийството става на една от най-оживените столични улици - “Цар Освободител”.

Димитър Петков е премиерът, чието семейство е дало най-много жертви в  името на България. През 1924 година е убит синът му - Петко Петков, а през 1947 г. от т. нар. Народен съд е убит и другият му син Никола Петков.  Именно  Никола Петков е единственият български политик, който е арестуван в парламентарната зала, затворен, съден и обесен, с неизвестен и до днес гроб...

Убийството на Димитър Петков се случва на 11 март 1907 година, когато той се връща от разходка в Борисовата градина. Убива го  видинчанинът Александър Петров, който тогава е 22-23-годишен.

Куршумът на убиеца влиза през гърба на премиера и скъсва белодробнта му артерия. Той умира след минути.  Последните му думи са: “Мене оставете...Пазете другите! Сбогом, убиха ме…”

Любопитно е, че Димитър Петков, както впрочем и Стефан Стамболов, е предчувствал, че ще бъде убит.  На 23 февруари 1907 година той оставя бележка: ‘Тия дни ще бъда убит. Желая да бъда погребан между Стамболов и Греков. Никакъв шум около погребението ми”.

Някои  историци смятат, че убийството на Димитър Петков е финансирано от Народната партия начело с Иван Гешов, а премиера плаща с живота си, защото се е превърнал в послушно оръдие на Фердинанд, изневерил е на принципите си на либерал и е наложил свиреп терор.

Според друга теза обаче убийството на министър-председателя е еднолично действие на луд терорист - смята се, че убиецът е действал сам, по лични мотиви и че целта му не е бил премиерът,  а Никола Генадиев, който е бил заедно с него. Димитър Петков е роден през 1858 година е село Башкьой, Тулчанско. Той е шестото дете на преселени тракийци. Една година учи в семинарията в Одеса, където се запознава със Стефан Стамболов.

Димитър Петков  е доброволец при Панайот Хитов в Сръбско-турската война през 1876 година. Участва в Освободителната война като доброволец в Първа дружина на българското опълчение, участва в боевете при Свищов, Стара Загора и Шипка.

В боевете при Шипка Димитър Петков  е ранен в китката на лявата ръка и животът му виси на косъм. Спасен е от друг опълченец - Иван Владиков, който го изнася на гръб от бойното поле и така спасява живота му.

Ръката на Петков е отрязана до лакътя, а по-късно лично руският император го награждава с Георгиевски кръст за храброст.

След войната Димитър Петков е чиновник в министерството на вътрешните работи. Като привърженик на Либералната партия той се противопоставя на Режима на пълномощията, за което е осъден и остава в затвора от 1882 до 1884 г.  След освобождаването си той  става близък сътрудник на Стефан Стамболов и се присъединява към създадената от него през 1886 година Народно-либерална партия.

При Стамболовото управление Петков е кмет на София, председател на  парламента и член на правителството. Като кмет на София Димитър Петков проявява забележителна енергия и размах. В реч пред Градския съвет от 1889 г. той очертава посоката за развитие на града и убеждава съветниците да гласуват за сключване на огромен за времето си десетмилионен заем от Лондонската банка, предназначен за градоустройство. С помощта на този заем през следващите години започва прокарването на улици и канализацията им. Както пише Иречек “прокарват се безпощадно нови улици и до стара София се изгражда нов... почти модерен град".

Убиецът на Димитър Петков е арестуван, осъден на смърт и обесен. А застреляният премиер е погребан според желанието му - между Стефан Стамболов и Димитър Греков.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!