Ден на съня

От 2002 година 14 март е обявен на Световен ден на съня.  Макар че ние никога не се питаме защо природата е ‘измислила’ съня’, последните изследвания показват, че той е много важен  за духовното и физическото здраве, лек е за възстановяване и храна за паметта. А колко важен е сънят могат да кажат  тези, които страдат от безсъние.

Учените отдавна се занимават   с проблемие на хроничното недоспиване. Установено е, че безсъниеато е изтезание, което може да се окаже дори смъртоносно.

Според специалистите една безсънна нощ може да се понесе без проблеми. Тревожно е обаче, когато безсънието стане хронично.  Какво причинява на организма липсата на сън? Направено изследване доказва, че безсънието предизвиква ускорено стареене. Само след 1 седмица недоспиване се регистрират нарушения в обмяната на веществата и синтезирането на хормони.   Започват колебания и в нивата на кръвната захар, като може да се появи диабет в ранна фаза, повишава се и кръвното налягане…

Изследването доказва също така, че недоспалите по-лесно пипват  вируси. Те се справят много по-зле в живота  от тези, които се радват на здрав и продължителен сън.

Хората, страдащи от безсъние, често са по-емоционални от останалите, боледуват малко по-често и на моменти се чувстват безсилни да се справят с личните си и професионални задължения. Умората увеличава и риска от инциденти и аварии.

И нещо много важно - според изследването, без сън няма памет, т.е. запаметяването е много по-трудно.  

Според народния лечител Петър Дънов здравето и щастието ни зависят изцяло от нас самите. Той лекувал безсънието с пренас    яне на енергията от мозъка към крайниците. ‘Когато не можете  лесно да заспите, причината за това е излишната енергия в мозъка. За да се освободите от нея, трябва да правите такива упражнения, чрез които да я отправите по другите части на тялото’, твърди Учителя. Според него при безсъние човек трябва да концентрира мислите си към върха на носа в продъжление на 5 минути или преди да си легне да измие краката си с топла вода. Така част от кръвта ще слезе от мозъка към долните крайници.

Ето някои важни съвети за добър сън:

Спалнята трябва да е прохладна, проветрена, а  най-подходящата температура е 18 градуса. Леглото трябва да е удобно, но не прекалено меко.

На гладен стомах не се спи добре. Вечерята да не е  оскъдна, но не трябва да се консумират тежки, мазни и люти  храни.

Кафе и кока-кола не трябва да се пият следобед. Важно е да се знае, че алкохолът нарушава късната фаза на съня. Разходката преди лягане  отпуска напрегнатите нерви, интензивното спортуване обаче не е препоръчително в късните следобедни часове.

Важен е режимът -  лягането и ставането в един и същи час предотвратява безсънието. Ако имате проблеми със съня, лягайте си само когато се почувствате уморени. Но не трябва да се изчаква прекалено, защото организмът ‘прескача’ критичната точка и се превъзбужда.

Важно е и спалното бельо и неговата материя. Както матракът не е за подценяване, така е добре да обърнете внимание и на някои детайли като възглавница, спално бельо, завивки и т.н.

Леглото не трябва да се използва за четене, учене, ядене и др. Преди да си легнете изпийте чаша чай, послушайте музика - това ще подготви организма за пълноценна почивка.  А когато си легнете не разсъждавайте върху проблемите си, а си представете, че лежите на морския бряг...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!