Децибелите за вредни за здравето

Според учените, шумът е бавен убиец. Той състарява, а в големите градове съкращава живота на 30 процента от населението с 8 до 12 години. Това е много сериозен проблем.

Шумът потиска нервната система, особено при повтарящи се действия. Установено е, че под въздействието на силните звуци спада честотата и дълбочината на дишането. Може да се появи хипертония и аритмия. Стига се до промяна в химичния състав на кръвта като се намалява нивото на кръвната захар. Шумът влияе и на обмяната на мазнини, въглехидрати, белтъчини и соли в организма.

Учените алармират, че за последните 10 години почти всички подрастващи в големите градове са с отслабен с 5-20% слух при навършване на пълнолетие. Смята се, че главната причина за това е слушането на музика със слушалки.

Шумът стресира и мозъка. Мощните вибрации се превръщат с поток от нервни импулси в центровете на сърдечната и дихателната дейност. Те повишават  тонуса на кръвоносните съдове и се стига до хипертония. Човек, изложен на постоянен шум, бързо се изморява, става раздразнителен, усеща слабост и виене на свят.

Многобройни изследвания са установили, че в шумна среда производителността на труда спада с 10%, а отсъствията по болест нарастват с 37%.

Според учените обаче и пълната тишина не е полезна. При нея човек чува биенето на сърцето си и даже циркулирането на кръвта, което го потиска.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!