Да преодолеем атаките на вълчия глад

Храните се здравословно, консумирате много плодове и зеленчуци, пиете достатъчно вода, но … в един момент  неудържимо ви се прияжда нещо сладко, шоколад, чипс или сандвич. Как да преодолеем този внезапен глад?

Бързо понижаващото се ниво на кръвната захар води до огладняване. В такава ситуация ще ви помогнат фибрите. Те поддържат кръвната захар стабилна и засищат за по-дълго време. Затова яжте редовно пълнозърнести продукти - хляб, кафяв ориз или паста.

Ако правите дълги паузи между храненията, стомахът ви ще започне да ‘стърже’ от глад. Затова е добре да се храните винаги в един и същи час. Дръжте подръка здравословни храни - ябълки, банани, сухари, чаша зеленчуков бульон. Те ще ви помогнат в моментите на прегладняване.

Добре е да знаете, че при стрес се огладнява бързо. Затова в такива моменти се опитайте да се разсеете - излезте на разходка, прочетете интересна книга. Движението също ще ви помогне да се освободите от стреса.

Не трябва да се бърка глада с апетита. Когато почувствате непреодолимо желание да хапнете нещо, изпийте чаша топла вода или си измийте зъбите - ще видите как мнимият глад ще изчезне. А когато наистина сте гладни, тогава яжте, но винаги бавно и с удоволствие.

И запомнете - не си забранявайте никакви продукти! Всичко забранено е два пъти по-вкусно. Вместо това се наслаждавайте редовно на парченце шоколад или пък един път в месеца си позволявайте да изядете един бургер, ако толкова много го обичате...


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!