Боли ви вратът? Сменете възглавницата!

Едни от най-честите оплаквания на хората в зряла възраст са главоболието, болките във врата, трудното извиване на главата встрани... Част от тези оплаквания може да са причинени от шипове. Това са костни израстъци, които предизвикват болка, притискайки кръвоносни съдове или нервни окончания. Те се образуват в резултат на неправилна стойка при продължително седене, прекомерно физическо натоварване или стрес.

Грешно е да се смята, че от шипове страдат само възрастните хора. Според специалистите, тези израстъци започват да се оформят след 25-годишна възраст, а оплакванията зачестяват след 50 години.

Известно е, че шиповете не се лекуват, но за да се подобри качеството  на живот,  е необходимо да се справите с болката, която те причиняват. А когато шиповете са във врата, първото нещо е да си осигурите удобна възглавница.  Важно е да се знае, че  възглавницата трябва да се висока, колкото е дълго рамото, т.е. когато човек лежи на една страна, главата не трябва да е нито на ниско, нито на високо. Тя трябва да е така разположена, че шипът да не притиска нерви и съдове. Всъщност удобната подходяща възглавница осигурява 50%  от лечението.

Ако все пак болките се обострят, необходимо е да се прилагат аналгетици и нестероидни противовъзпалителни средства. При световъртеж, причинен от шипове, се приемат съдоразширяващи медикаменти, но те трябва да бъдат изписани само от лекар.

Болките във врата се повлияват добре и от лечебни масажи, балнеолечение и СПА процедури.Те подобряват кръвообращението и отпускат напрежението в засегнатата област.  
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!