5 мита при диетите за спортуващи

Каква диета да следваме, когато спортуваме редовно и как най-правилно да се храним, за да набавяме нужните хранителни вещества на организма ни?

Темата е изключително популярна и все повече и повече съвети се появяват свързани с правилното хранене при спортуващи. За съжаление много от уж простите и ефективни трикове не действат по същия начин на всеки или не действат изобщо. Затова винаги се съветвайте с експерти, за да избегнете възможни рискове.

Един от най-често срещаните проблеми е, че не познаваме добре телата си и как те фунцкионират, а сме склонни да приемаме всякакви съвети за тях. Ключът към спазване на балансиран хранителен режим за силно активни хора е познанието на функциите на тялото.

1.Приемане на протеини след тренировка

Ако се замислим за момент за храна след тренировка, най-вероятно в съзнанието ни изниква мускулест член на фитнеса, който пие протеинов шейк.

Тази практика обаче не работи за всеки и не е препоръчителна. При поемане на протеини преди физическо натоварване, тялото повишава нивата на аминокиселини и ги поддържа по-високи около два часа, така че не се обвързвайте с приемането на протеини веднага след тренировка.

2.Вода със захар намалява мускулната треска

Домашно средство, което се използва много често за намаляване и елиминиране на мускулната треска е водата със захар. Целта на тази магическа напитка е да разруши кристалите на млечната киселина, които се образуват в мускулите. Мускулната треска, обаче, не изчезва магически с домашни лекове.

Винаги се е смятало, че причината за мускулната треска е образуването на млечна киселина от мускулите при физическа дейност, но нови изследвания показват, че такива кристали не съществуват след тренировка във фитнес залата или навън.

Най-добрият начин за справяне с това неприятно чувство е всъщност физическото натоварване.

3.Спортът увеличава апетита

По-скоро обратното. Всъщност физическата активност увеличава чувствителността към лептин – хормон, който се освобождава от мастните клетки, и казва на тялото кога сте се заситили.

Освен нивото на лептина, спортът повишава нивото на амилин в кръвта, което намалява апетита.

4.Всяка енергийна напитка ще свърши работа

Всеки понякога прибягва до енергийните напитки, дори и да не са най-здравословният избор. В тези случаи трябва да имате предвид съдържанието на напитката, за да прецените дали е добър избор за вас и спортът, който практикувате.

За това трябва да обърнете внимание на съдържанието на напитката. Някои съдържат повече протеин, други – минерали и витамини, трети – повече въглехидрати.

5.Мога да ям всичко

Това, че сте физически активни, не ви предоставя възможността да хапвате от всичко. Ако практикувате спорт, но не спазвате балансиран режим на хранене, физическите резултати няма да  са добри, а тялото ви няма да е в най-добрата си здравословна форма. Балансираната диета ще даде нужните на организма хранителни вечества, за да се справя с физическото натоварване и да не се преуморява. Затова е добре да съчетаваме фитнес и хранене по правилния начин. 

Не забравяйте обаче най-важното - награждавайте се, когато смятате, че сте заслужили. Например след фитнес треировка може да си подарите една почивка в спа хотел, например в хотел в Златни пясъци, прекрасно.

Катерина Николова, Trendhim
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!